Vijf toptips voor ‘La Bella Toscana’

Toscane, misschien wel de bekendste regio van Italië. Ga maar na, bekende Italiaanse kunstenaars kwamen hier vandaan (bijv. Michelangelo en Da Vinci), de meeste Italiaanse wijnen in de supermarkt komen uit Toscane, vele (overwegend romantische) boeken spelen zich af in deze heuvelregio en ook in de filmindustrie worden prachtige Toscaanse locaties uitgezocht. Denk bij dat laatste aan ‘La vita é bella’. En deze filmtitel spreekt eigenlijk ook boekdelen. Het leven in Toscane is namelijk geweldig mooi en ik heb er twee zomers geleden een paar week van mogen genieten.

Hieronder heb ik vijf ‘must do’s’ op een rijtje gezet voor een reis door of verblijf in Toscane. Dit rijtje vormt echter wel mijn top 5, overigens in willekeurige volgorde, van de dingen die ik toen heb ondernomen. Toscane biedt natuurlijk veel meer en ik heb veel meer niet gezien dan wel. Dus vind je dat er iets anders in deze top 5 moet, laat het me weten.

  1. Firenze (of Florence)
Firenze, met haar oude brug en kathedraal
Firenze, met haar oude brug en kathedraal

De grootste stad, en tevens hoofdstad, van de regio Toscane is het prachtige Firenze, in het Nederlands beter bekend onder de wat lelijkere naam Florence. Alsof het in Frankrijk ligt. Nee, de naam Firenze klinkt toch vele malen mooier, probeer het maar eens (op z’n Italiaans dan hè). Firenze is niet alleen hoofdstad van Toscane, maar ook kunsthoofdstad van heel Italië en misschien wel van heel Europa. Vele bekende namen uit de kunstgeschiedenis zijn hier geboren of woonden er, zoals Da Vinci, Donatello, Michelangelo en Galilei. Belachelijk veel kerken, beelden en musea zijn dan ook hier te vinden. Het meest in het oog springende en bekendste bouwwerk is de Duomo, officieel de Basilica di Santa Maria del Fiore genoemd. Deze prachtige kathedraal staat midden in het centrum van Firenze en haar koepel is zowat vanuit elke hoek van de stad te zien. De tweede trekpleister van de stad is de Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug verbindt beide kanten van Firenze die door de Arno-rivier gescheiden zijn. Op deze 100 meter lange brug bevinden zich veel winkeltjes en massa’s toeristen. Een wandeling hierover is desondanks zeker de moeite waard.

  1. Fietsen over de muur van Lucca

Lucca vind ik de mooiste stad van Toscane, dat ik bezocht heb. Het heeft prachtige steegjes, mooie pleinen en het is niet zo moordend druk als in Florence, Pisa of Siena. En wat Lucca erg mooi maakt, is de vestingmuur om de stad heen. Deze muur van ongeveer 4 kilometer werd gebouwd om de stad te beschermen tegen Firenze, in de 16e en 17e eeuw een grote vijand van Lucca. Nu vormt het een ideale manier om Lucca te ontdekken, namelijk door er overheen te fietsen of te wandelen. Vanaf de muur kun je een aantal torens zien, dat Lucca rijk is, waaronder de Torre Guinigi. Deze toren is te herkennen aan een klein ‘parkje’ op de top, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de stad en de omliggende heuvels. Bekijk de onderstaande foto maar eens! Bellissimo!

Uitzicht op Lucca
Uitzicht op Lucca
  1. Paardenrennen in Siena
Gekte in Siena tijdens de Palio
Gekte in Siena tijdens de Palio

Middeleeuwse stadjes, een mooi heuvellandschap en een rustieke omgeving, dat is Toscane in een notendop. In principe. Want het kan er ook een gekkenhuis zijn. Wil je dat eens meemaken? Zorg dan dat je in Siena bent als daar de zogenaamde ‘Palio’ gehouden wordt. Dat is een paardenrace op het centrale plein van Siena, la Piazza del Campo. Twee keer per jaar wordt deze ‘palio delle contrade’ gehouden (2 juli en 16 augustus). De strijd gaat tussen de verschillende wijken (contrade) van Siena en iedere paard vertegenwoordigt een wijk. De ruiter is dan weer niet afkomstig uit die wijk. Hij is trouwens ook helemaal niet belangrijk, als hij de race maar wint. Daar krijgt hij dan ook dik voor betaald. De Palio is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor de inwoners van Siena. Het hele plein wordt in middeleeuwse stijl aangekleed en de wijken erom heen zijn versierd in hun eigen kleuren. De race zelf duurt niet lang, hooguit een paar minuten, maar het feest ervoor en vooral het winnen van de race, is vele malen belangrijker. Je moet het eens meegemaakt hebben. Kijk er trouwens niet van op als er mensen flauwvallen, want op het plein is het moordend druk en het is dan ook nog hartje zomer.

De wijngaarden van Chianti
De wijngaarden van Chianti
  1. Rijden door de Chianti

Firenze, Lucca en Siena. Prachtige Toscaanse steden. Maar helaas ook vol met toeristen. Wil je eens genieten van het prachtige landschap en een mooi stukje rijden, dan moet je de Chianti-route gaan volgen. De Chianti is het gebied tussen Firenze en Siena en hier worden de Chianti-wijnen geproduceerd. Maar ook als je niet van wijn houdt, is dit een heerlijk uitstapje de natuur in. Je komt door idyllische dorpjes, als Greve in Chianti, Redda in Chianti en Gaiole in Chianti. Juist, de Italianen laten er geen misverstand over bestaan waar je je bevindt. Onderweg kom je verder niet heel veel verkeer tegen en ook in de dorpjes valt het mee qua Chinezen en Amerikanen met een fototoestel.

  1. IJs eten in San Gimignano
Middeleeuws San Gimignano
Middeleeuws San Gimignano

Toscaanse wijn is bekend over de hele wereld, maar ook Italiaanse gerechten worden in menig Nederlandse keuken bereid. Eten en drinken kun je voortreffelijk in Italië en zeker ook in Toscane. Maar de ‘gelato’ spant echt de kroon. Wat een heerlijk ijs is dat zeg, en wat een keus! In het stadje San Gimignano schijnt het beste ijs van Toscane te zitten. Hier zitten bijna meer gelateria’s dan andere winkels en ze beweren allemaal het beste ijs van de wereld te maken. Tja, je moet het zelf proeven natuurlijk. Maar geloof me, welke je ook kiest, het is verdomd lekker. En de locatie zelf is ook niet mis te verstaan. San Gimignano, een prachtig middeleeuws stadje, dat volledig ommuurd is en 14 torens herbergt.

 

Veel plezier in ‘la bella Toscana’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s