The Sounds and The Catlins: treasures of NZ

Wachten, dat is wat ik nu doe. Op werk welteverstaan. Dat is wat er in Blenheim genoeg zou moeten zijn voor backpackers. In dit plaatsje zijn Mark en ik dan ook en hopelijk kunnen we hier wat geld verdienen. Voorlopig is het nog wachten hierop en tja dan kan ik beter even een stukje schrijven.

Ik was de vorige keer gebleven bij het feit dat we voor het eerst zonder passagiers in de auto zaten. We verlieten Queenstown en zouden naar Te Anau rijden. En het was wederom een heerlijke autotocht, langs meren, bergen en heuvels. Uiteindelijk kwamen we ook weer bij een meer aan, namelijk Lake Te Anau. De ligging van dit stadje aan dit meer is ook meteen het mooiste van Te Anau. Zoveel is er verder niet te doen. Het is eigenlijk vooral een prima uitvalsbasis om The Sounds te verkennen. The Sounds? Ja, the Sounds. Hiermee bedoel ik met name Milford Sound en Doubtful Sound. Dit zijn de twee bekendsten van alle ‘Sounds’ die in het zuidwesten van Nieuw-Zeeland liggen (Fiordland National Park heet het hier). Het is een enorm natuurgebied bestaande uit groene eilanden, bergen met veel watervallen en nog veel meer water. Een soort fjordengebied dus, alhoewel er wel een verschil is tussen een ‘sound’ en een ‘fjord’. Beide genoemde ‘Sounds’ zijn de enigen die hier bezocht kunnen worden door toeristen. En dat deden we dan ook maar. Zowel Doubtful (een hele dag) als Milford ( een dag later en anderhalf uur) Sound hebben we per cruiseschip verkend en het was ontzettend bijzonder en prachtig om hier doorheen te varen. Met name de tocht naar Doubtful Sound was zeer indrukwekkend. Uiteraard door de natuurlijke schoonheid, maar ook omdat we over de duurste weg van NZ hebben gereden. Deze is in het natuurgebied aangelegd voor het vervoer van voer- en vaartuigen en voor de paar inwoners (!) die er wonen. Helaas staat het Fiordland ook bekend als het natste gebied van NZ en dus regende het beide dagen wel behoorlijk. Maar dat maakte de omgeving er eigenlijk wel wat magischer door.

Vanuit Milford stond er, na afloop van de cruisetocht, een autorit van 6 uur op de planning. Eindbestemming van de dag zou Invercargill worden. We hadden één nacht geboekt voor deze stad en dat was eigenlijk al teveel. Het was voor het eerst in Nieuw-Zeeland dat ik een plaats lelijk vond. En geloof me maar, want alles wat met Ierland of Schotland te maken heeft (Invercargill is een Schotse stad), vind ik al snel mooi. Dit dus absoluut niet! Via een klein en snel uitstapje naar het havenstadje Bluff (zuidelijkste plaats op het Zuidereiland) gingen we The Catlins opzoeken. Ook weer zo’n natuurschat van NZ. Het is een regio in het zuidoosten van het Zuidereiland, bestaande uit groene heuvels, pittoreske dorpen en een mooie kustlijn. Het was echt prachtig om door dit gebied te rijden. We hadden trouwens alweer een passagier gevonden (een Duits meisje, die we al eerder in Queenstown hadden ontmoet) en een dag later pikten we een jongen uit Zwitserland op, die stond te liften. In The Catlins hebben we heerlijk overnacht in een lieflijk huisje ergens in het platteland en vreselijk overnacht op een camping. Het was zooo koud!! Nadat we de Catlins achter ons hadden gelaten en afscheid van onze medereizigers hadden genomen, gingen we opnieuw richting Queenstown. Via Cromwell, waar we even bij konden komen van het kamperen, kwamen we weer aan in, naar het schijnt, partystad nummer 1 van NZ.

In Queenstown leverden we dan na drie week onze Nissan in. Enigszins met een treurig gevoel, want deze heeft ons toch maar naar mooie plekken gebracht. We gingen ons hostel opzoeken, waar we drie nachten hadden geboekt. De naam ervan was Bungi Backpackers. Tja, wat wil je ook in de plaats waar het bungyjumpen is uitgevonden. En de volgende dag moesten we er ook aan geloven. De Bungyjump! Het was iets wat ik 100% wilde doen in NZ. Mark en ik kozen voor de hoogste bungyjump die er in het zuidelijk halfrond te doen is, namelijk 134 meter. Deze was echter niet in Queenstown, maar in het vlakbij gelegen Gibbston, waar een prachtige vallei is gekozen voor deze jump. Het moment dat ik op de rand van het bakje stond, was best eng te noemen. Maar je kan niet meer terug en dus spring je maar. Wat een geweldig gevoel was dat! Je zweeft echt even door de lucht. Diezelfe avond zijn we ook nog op stap geweest om deze bijzondere ervaring te vieren. Met ook nog een Fergburger op de laatste dag, schijnt de beste burger ter wereld te zijn, kon ik Queenstown niet beter verlaten. Het moment om van Mark afscheid te nemen, was nu ook aangekomen. Het leek ons nu wel goed om te ervaren hoe het is om als eenzame backpacker door het leven te gaan. Bovendien zouden we elkaar wel weer tegenkomen (de inleiding heeft dat al verraden). Mark bleef in Queenstown en ik pakte de bus naar Dunedin, een stad waar ik erg naar uitkeek, puur omdat het in veel opzichten een Schotse stad is. En in tegenstelling tot de andere Schotse stad moest Dunedin werkelijk prachtig zijn. De eerste avond in mijn eentje begon al goed, want in het hostel ontmoette ik twee Duitse jongens die Mark en ik al een paar keer hadden getroffen. Met wat biertjes en een kaartenspel hebben we er een gezellige avond van gemaakt en is mijn Dunedin-weekje goed begonnen.

Wat ik verder nog meer heb uitgespookt als eenzame reiziger lees je de volgende keer en dan weet je ook of het wachten op werk in Blenheim nog lang heeft geduurd of dat we een ander plan moesten verzinnen. Dit is het even voor nu en vanuit een zonnig Blenheim zeg ik ‘Sweet as’!

image

image

image

image

image

image

Foto’s – bovenste twee: de wateren van Fiordland tijdens de tocht naar Doubtful Sound; volgende twee: Slope Point en Pinguïns in The Catlins; volgende: mijn Bungyjump; laatste: Standbeeld van Schotse dichter Robert Burns in Dunedin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s