Het Teutoburger Wald: een fietsavontuur dichtbij huis

NTBR-bord-beklimmingederlands Limburg en de Belgische Ardennen, het zijn gebieden waar menig wielrenner graag een rondje fietst. Een mooi landschap, leuke dorpjes en pittige klimmetjes vormen daar de ingrediënten van een heerlijke fietstocht. Deze regio’s worden dan ook massaal bezocht voor toertochten als Limburgs Mooiste, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Een ander gebied, dat misschien minder bekend is, maar net als de Limburgse en Ardense heuvels, voor veel fietsvertier kan zorgen, is het Teutoburger Wald in Duitsland. Dit is een uitgestrekt heuvelgebied gelegen tussen Osnabrück en Paderborn en kent hoogtes tot boven de 400 meter. Voor Nederlandse wielerfanaten, zeker in het Noorden en Oosten, biedt dit een uitstekend alternatief voor Zuid-Limburg. Vanaf Groningen is het gebied binnen twee uur rijden te bereiken en vanaf Enschede zelfs binnen het uur. In het Teutoburger Wald wordt ook al 26 jaar een toertocht georganiseerd door een Nederlandse fietstoerclub, namelijk FTC  CC75 uit het Twentse Nijverdal. De toertocht wordt de Tecklenburg Rundfahrt genoemd. Tecklenburg is een van de meest toeristische plaatsjes in het ‘Wald’ en heeft nog geen 10000 inwoners. Het kent een mooi middeleeuws centrum en het stadje is geliefd onder de wandelaars. De Rundfahrt was dit jaar op zaterdag 11 mei  en start en finish waren niet, zoals de naam doet vermoeden, in Tecklenburg, maar in de nabij gelegen plaats Ibbenbüren (50000 inwoners).

Bron: www.teutoburgerwald.de
Bron: http://www.teutoburgerwald.de

Samen met drie andere wielervrienden, Rob, Chris en Ferry, ben ik naar Ibbenbüren afgereisd. Het zou voor mij de eerste deelname aan de Tecklenburg Rundfahrt worden. Er waren drie afstanden mogelijk, 100, 130 en 160 kilometer. Wij kozen voor de langste afstand. Na de Winsumer Wierdentocht (150 km) was dit pas mijn tweede lange wielertocht van dit jaar, dus ik kon me opmaken voor een inspannende dag. De weersverwachtingen waren helaas niet al te hoopvol , maar daar was bij de start gelukkig nog weinig van te merken. De temperatuur was aardig (rond de 10 graden bij vertrek), het was vrij helder weer en er stond niet heel veel wind. De Tecklenburg Rundfahrt voerde ons dwars door het Teutoburger Wald en we konden ons gaan opmaken voor heel wat klimmetjes, in totaal 26 stuks. De eerste doemde al na 3 kilometer op als opwarmertje. Het was de Kümperberg, met een lengte van 1 km en een gemiddelde stijging van 8%. Voor degene die nog niet genoeg opgewarmd waren, wachtte na 10 km al meteen de zwaarste helling van de dag. De Lärchenweg was slechts 200 meter lang, maar had een strook van 25% in het eerste gedeelte.  Verder kende het eerste gedeelte nog een zevental beklimmingen, waaronder de Buchholzstrasse (2100 meter, 9% max).

2013-05-11 08.56.11Na bijna 50 km koers mochten we genieten van een 1e stop met koffie en gebak. Het was nog wat fris, maar gelukkig droog. We vervolgden onze tocht en moesten daarbij een paar lange beklimmingen trotseren, zoals de Hoppenliet (2100 meter, 14% max) en de Sundemstrasse (2100 meter, 21% max). Deze klim was die naar het stadje Tecklenburg, waar weer van een tussenstop gebruik gemaakt kon worden. We waren inmiddels halverwege en het was prachtig fietsen door het heuvellandschap, met nog steeds droog weer en de zon liet zich af en toe eens goed zien. De energie die we bij de stop binnen kregen, konden we meteen goed gebruiken met de volgende beklimmingen, waaronder die naar de TV-Toren bij Tecklenburg (de Brandenberg, 12% max) en de Südenfeld Straße (2400 meter, 8% max). Vervolgens moest de langste klim van de dag nog komen en dat was de Holperdorperstrasse met een lengte van 2800 meter en 13% aan maximale stijging. In de slotfase van de tocht begon het weer dan helaas toch om te slaan. Nadat het al wat donkerder en kouder begon te worden, liet de regen ook niet meer op zich wachten. Na een tijdje in de regen gefietst te hebben en het erg glad werd, besloten we om de snelste route terug naar Ibbenbüren te nemen. Hierdoor hebben we uiteindelijk 10 km minder gefietst dan gepland, maar met de 50 kilometer van de dag ervoor, kunnen we terugkijken op een geslaagd fietsweekend in het Teutoburger Wald. Het was uiteindelijk een zware dag, met lastige, maar mooie beklimmingen, maar mede dankzij de drie wielermaten heb ik de tocht tot een goed einde weten te brengen. Bij de 27e editie van deze goed georganiseerde Tecklenburg Rundfahrt wil ik er graag weer bij zijn, hopelijk laat de zon zich dan wat regelmatiger zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s